קורונה עולמי

חברת איליי לילי עצרה ניסוי במשלב תרופתי אנטי ויראלי לקורונה

צוות מומחים חיצוני המליץ לחברת התרופות על עצירת המשך הניסוי עקב בעיה בטיחותית שנתגלתה בטיפול במשלב נוגדנים לנגיף עם התרופה האנטי ויראלית Remdesivir

Remdesivir. צילום אילוסטרציה: Lubo Ivanko/ שאטרסטוק

לאחר שחברת התרופות ג'ונסון וג'ונסון עצרה המשך שלב 3 בניסוי בתרכיב החיסון שלה לקורונה, הודיעה אמש (ג') גם חברת התרופות איליי לילי כי עצרה את המשך הניסוי בתרופה שלה כנגד המחלה - משלב של נוגדנים לנגיף עם התרופה האנטי ויראלית Remdesivir. החברה מסרה כי צוות מומחים חיצוני המליץ על עצירת המשך הניסוי עקב בעיה בטיחותית שנתגלתה.

התרופה של "איליי לילי" (Ly-Cov555) מבוססת על נוגדנים חד-שבטיים (monoclonal antibodies) שנלקחו מדמם של מחלימי קורונה בשילוב עם התרופה האנטי ויראלית. ב-7 באוקטובר הגישה החברה בקשה לקבלת אישור חירום מזורז להשתמש בה בחולים לאחר שהושגו בשלבי ניסוי קודמים תוצאות מבטיחות. שלב הניסוי השלישי בשם ACTIV-3  נעשה בדרך מקובלת של סמיות כפולה אקראית.

החברה לא מסרה פרטים על מהות הבעיה שנתגלתה וחייבה את עצירת המשך הניסוי ובדיקה לבירור מעמיק. לא ידוע אם מדובר באפיזודה, בעיה קטנה או שמא בבעיה גדולה והנושא כולו מצוי עתה בבירור. מעט מאוד חולי קורונה בעולם קיבלו את התרופה האנטי-ויראלית Remdesivir ועוד מעטים יותר את המשלב עם הנוגדנים.

בעקבות הידיעה על עצירת הניסוי, מומחים בתחום הפרמקולוגיה והרפואה הביעו ספק לגבי התבונה שבמתן תרופה כזאת ובמתן קוקטייל תרופות נוסף עליו החליט הצוות הרפואי של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ שקיבל טיפול זה בעת שאושפז בבית חולים עם קורונה. במיוחד קיימת תהייה כשמדובר בתרופה שיש לגביה מעט מאוד מידע קליני מוצק ונתונים ברורים בהקשר לעניין הבטיחותי.

בראיון לאדיר ינקו מ"ידיעות אחרונות" הבוקר (ד'), אמרה פרופ' גליה רהב, מנהלת המחלקה למחלות זיהומיות ב"שיבא", כי התרופה האנטי ויראלית, המעכבת את השתכפלות הנגיף – אחת הבודדות שיעילותה הוכחה - ניתנת בישראל רק לחולים במצב קשה הסובלים מדלקת ריאות. עם זאת אמרה כי "אי אפשר עדיין לומר שכל מי שמקבל רמדסיביר מחלים. עד כה נעשה מחקר בנושא הזה רק בארה"ב.

"התרופה ניתנת בשלב מוקדם. לנו אין את הנוגדנים המהונדסים גנטית שקיבל טראמפ ק במקום נוגדנים שמקורם במחלימים וסביר להניח שמצבו של נשיא ארה"ב לא היה קל כמו שנדמה. צריך לעקוב ולבדוק אם הוא סובל מקרישיות יתר, תסחיפים בריאות, בלב, במוח. מוקדם לקבוע שיצא לחלוטין מכלל סכנה".

נושאים קשורים:  Remdesivir,  תרופה לקורונה,  הנשיא דונאלד טראמפ,  פרופ' גליה רהב,  חדשות,  קורונה,  רמדסיביר,  ניסוי קליני,  אלי לילי
תגובות